DOLAR 35,5978 0.29%
EURO 36,7213 0.61%
ALTIN 3.092,530,36
BITCOIN 3613365-2.5135%
Denizli
11°

AÇIK

13:20

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Sarayköy’de Petrol, Doğalgaz Var Mı?

Sarayköy’de Petrol, Doğalgaz Var Mı?

ABONE OL
8 Mayıs 2024 20:38
Sarayköy’de Petrol, Doğalgaz Var Mı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HABER: BORA ÖZİZMİRLİ
29 Nisan tarihinde jeotermal sondaj çalışması sırasında meydana gelen patlama sonrası gözler Sarayköy’e çevrildi. Patlamanın yaşandığı kuyuda gaz sıkıntısı hala devam ederken, kuyunun yakın bir zamanda kapatılacağı bildirildi.Patlamayla birlikte Sarayköy’deki kuyudan çıkan “gaz” nedeni ile akıllarda bir çok soru işaretini de getirdi. Kuyudan çıkan gazın “doğalgaz olabilir mi?” sorusu bir çok vatandaş tarafından dile getirilmeye başlandı.

Bizde bu soruların cevabını bulabilmek adına Gazeteci Bora Özizmirli aracılığı ile yörenin önde gelen maden ve değerli taş arayıcısı, emekli astsubay Metin Uysal’ın görüşlerini siz değerli okuyucularımızla paylaşmak istedik.

KUMLUCA VE TIRKAZ’DA PETROL RUHSATI VERİLDİ

Sözlerine esas uzmanlık alanının doğalgaz ve petrol olmadığını belirten Metin Uysa,l ancak tarihsel kayıtlarda 1918 yılına kadar Sarayköy’ün Kumluca ve Tırkaz köylerinde petrol çıkartıldığını vurguladı. Ulusal çapta bir çok medya organında değerli taşlar ve madenler üzerine açıklamaları yayımlanan ve görüşleri alınan Metin Uysal, Sarayköy’de petrol ile ilgili açıklamasında şunları kaydetti:

“Uzmanlık alanım petrol ve doğalgaz değil. Ancak Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi’nin 2009 tarihli, 21.sayısında Yusuf Ziya Bildirici’nin Denizli ve Çevresinde
Madencilik (1890-1919) yazısı var. Yusuf Ziya Bildirici, Başbakanlık Osmanlı Arşivi (BOA) Belgeleri’ne dayandırarak yayımladığı o yazısında; Sarayköy ilçesinde Osmanlı Devleti zamanında 1919 yılına kadar petrol ruhsatı verildiğini ve petrolü çıkartan kişilerin devlete vergilerini ödediğini bildiriyor. Açıkçası Sarayköy’de petrol çıkartılan yerler ve çıkartan kişiler bellidir. Mehmet Rifat ve Abdulkadir Beyler Denizli yöresinde kükürt ve petrol için ilgi duyup Sarayköye bağlı Kumluca ve Tırkaz köylerinde petrol için vergilerini ödeyip ruhsat almışlardır. Yusud Ziya Bildirici’ye göre bu kişiler Mehmed Rıfat ve Abdulkadir beyler Denizli yöresinde kükürt işletmeciliği yaparlarken petrol madeneni de ilgi duyup, Sarayköy’ün Kumluca ve Tırkaz köylerinde ortaya çıkarılan petrol madeninin gerekli
vergilerini ödedikten sonra, Şura-yı Devlet ile Meclis-i Vükela’nın 25 Kasım 1919 tarih ve 385 no’lu
kararnamesiyle 60 yıl geçerli işletme izin belgesini aldılar. Daha sonraları muhtemelen yaklaşmakta olan Yunan işgali nedeniyle bu ruhsatı devretip, ve kuyular kapatıldı. O zamandan bu yana petrol mesele ne Sarayköy’ün ne de Denizli’nin gündemine girmedi. “dedi.

DENİZLİ’DE ÇOK SAYIDA LAMPROİT VAR! LAMPROİT ZENGİNLİK GÖSTERGESİDİR

Metin Uysal ile mülakatımızda Uysal; başka önemli bilgileride aktardı.

Denizli’nin lamproit bölgesi olduğunu dikkate çeken Uysal, lamproitlerin yerin 120-150 km altından büyük bir basın ve sıcaklıkla patlayıp yeryüzüne ulaşan bacalar olarak tarif etti. Lamproitlerin zenginlik belirtisi olduğunun önemini vurgulayan Metin Uysal, yerin altından bir çok değerli taş ve madenin lamproitler vasıtası ile yeryüzüme ulaştığını kaydetti. Kendisinin Denizli’de 17 adet lampriot bacası keşfettiğini aktaran Uysal şunları söyledi:

“Çok önemlidir! Denizli il olarak başlı başına bir Lamproit bölgesi. Yani lamproit bacalara sahip.Bu bacaları yerin yaklaşık 120 km ve üzerini altından çok yüksek basınç ve sıcaklık ile birlikte yeryüzüne ulaşan bacalardır. Bu bacalar dünyada çok az vardır ama Denizli bu bacalara sahiptir. Lamproitler, milyonlarca yıl öncesinde patlamış, yeryüzüne bir çok maden ve değerli taşı püskürtmüştür.Bizzat kendim Denizli’de 17 adet lamproit bacası keşfettim. Lamproitler zenginliktir. Zenginlik belirtisidir. Denizli çevresi bu zenginliğe sahiptir. Ayrıca bu lamproitler Kütahya, Isparta, Afyon, Uşak ve Muğla’da da vardır” dedi.

SARAYKÖY’DE PETROL GÖSTERGESİ
MENİLİT OPALİ

Kendi bulduğu örnekleri de sıralayan bulduğu taşların fotoğraflarını çekerek bizlere ileten Metin Uysal, Sarayköy’de dünyada az yerde rastlanan petrol ve hidrokarbon göstergesi taş olarak bilinen Menilit Opal’i ni de bulduğunu açıkladı. Uysal açıklamasının devamında petrol gösterge taşı Menilit Opal’inin Sarayköy’de binlerce olduğunu, Denizli Valiliği veya araştırmacı akademisyenler talebi olmasın halinde bu opallerin bulunduğu yerlerinin yerini gösterebileceğini sözlerine ekledi.

Metin Uysal şunları söyledi:

“Arazi keşfi yaptığım sıralarda Sarayköy’ün bir yerinde Menilit Opal’ine rastladım. Ama bu taştan 1-2 tane değil Sarayköy’de binlercesine denk geldim. Bu taşlar yuvarlak yapıdadır ve kırıldığında içinde sıvı olduğu görülecektir. Yani taşın içinde sıvı var. Ama bu taş kolay kırılan bir taş değildir, çok serttir. Bu taşlar dünyada az yerde rastlanan bir taş olarak biliniyor. Bu taşlara menilit adı verilir ve menilitik şeyler bölgedeki en verimli hidrokarbon kaynak kayaları olarak kabul edilir. Bu taşlar bölgede büyük miktarda hidrokarbon varlığını kanıtlayan taşlardır. Bu taş, petrol ve doğalgaz gösterge taşı olarak kabul ederler. Örneğin, bu konu hakkında araştırma ve belge isteyen akademisyenlerimiz, Romanya’daki hidrokarbon ve petrol yatakları için menilit taşının önemini aktaran öğretim görevlileri Emilia Tulan, Reinhard Sachsenhofer, Jakub Witkowski Gabor Tari imzalı” Hydrocarbon source rock potential and paleoenvironment of lower Miocene diatomites in the Eastern Carpathians Bend Zone (Sibiciu de Sus, Romania)” başlıklı bilimsel makaleyi inceleyebilirler.

Denizli’de değerli taş ve madencilik üzerine 10-15 yıldır teorik olarak yüzlerce yabancı ve yerli bilimsel makale okudum. , uygulamada ise yıllardır sürekli arazide, sahadayım ve keşifteyim.Denizli ve Sarayköy gerçekten çok önemli zenginliklere sahip. Fakat değerlerimiz bilinmiyor ve heba oluyor. Valilik makamı ve araştırma halinde olan akademisyenlerimizin isteği doğrultusunda bu taşların yerini Sarayköy’de gösterebilirim”dedi. Uysal bilimsel makalelerin devamı için şu makalelerin isimlerini verdi.

.
“Thermal Decomposition Processes in Relation to the Type of
Organic Matter, Mineral and Maceral Composition of
Menilite Shales “başıklı bilimsel makale.(Małgorzata Labus , Irena Matyasik , Konrad Ziemianin )

“Diatomaceous rocks of the Jawornik deposit
(the Polish Outer Carpathians):
petrophysical and petrographical evaluation” başlıklı makale.(Beata Figarska-Warchoł, Grażyna Stańczak, Marek Rembiś, Tomasz Toboła)

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.