reklam
reklam
hava 18° Çoğunlukla Bulutlu
DOLAR 27,4523 % % 0.22
EURO 28,8565 % % -0.65
GRAM ALTIN 1.614,68 % % -0,80
ÇEYREK A. 2.640,01 % % -0,80
BITCOIN 770.257 % 2.663
reklam
Google News

Pamukkale Kültür ve Sanat Atölyesine konuk oldu

Son Güncelleme :

11 Mart 2021 - 9:06

/ 76 views kez okundu.
reklam
Pamukkale Kültür ve Sanat Atölyesine konuk oldu
reklam
Bir yıllı aşkın zamandır . Tüm dünyayı etkisi altına alan Pandemi sürecinden etkilenen sektörlerin başında kültür ve sanat emekçileri gelmektedir. Ülkemizde yeni yeni normalleşme adımlarının altıldığı şu günlerde bizde geçen ağustos ayında alternatif sahne olarak kurulan . Atölyenin kurucuları , Çocuk Gelişimci ve Masal Terapisti Yasemin Başbuğ ve Tiyatro Yönetmeni Erkan Horzum Pamukkale Kültür ve Sanat Atölyesinin Sanat yönetmenliğini devlet tiyatrolarından emekli oyuncu,  yönetmen ve eğitmen Oğuz Tunç yapmaktadır. Pandemi sürecinde açık kalmayı başarabilen Pamukkale Kültür ve Sanat Atölyesi Kurucusu Yasemin Başbuğ ile söyleştik.
İ.Sun : Yasemin Hanım kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Y.Başbuğ : 1998 yılında Buldanda doğdum.Annem ev hanımı babam dokuma tezgah ustası iki kız kardeşden evin küçük kızıyım çocukluğum Buldanda geçti. Buldan Dört Eylül ilköğretim okulunda okudum liseyi Ali Tuna Boylu Metem Kız Meslek lisesinden Çocuk Gelişimi Bölümünden Mezun Oldum .Lise Sonrası ,Modellik  Yaptım .  Birçok yerde  Modellik Yaptım. Bir süre sonra kendimi geliştirmek amacıyla ,Özel Üniversitelerinin sertifika programlarına Katıldım. Şuana kadar ,Masal Terapisi, Oyun Terapisi, Animatörlük, Çocuk Resimleri Analize ve yorumlama, Montessori Eğitim Egitmeni, Disleksi Eğtim Egitmeni gibi alanlarda  Eğtimimi tamamladım aldığım bu sertifikalarla kendimi geliştirdim.bu eğtimler sonrası uzun zamandır . Ertelemiş olduğum üniverste Eğtimimi almam konusunda yol gösterdi .bu yıl üniversite sınavlarına hazırlanıyorum, çocukluğumdan beri hayal ettiğim Tiyatro Oyunculuğu konusunda Konservatuarların   tiyatro yetenek sınavlarına hazırlanıyorum dedi.
İ.Sun : bize Pamukkale Kültür ve Sanat Atölyesinin oluşum sürecini anlatır mısınız?
Y.Başbuğ : Atölyemiz geçen yıl Ağustos ayında çok değerli hocam Erkan Horzum önderliğinde kuruldu. Atölyenin sanat yönetmenliğini devlet tiyatrolarından emekli oyuncu ve yönetmen Oğuz Tunç yapıyor. Bizim Kadromuzda Türkiye’nin önemli isimleri bulunmaktadır.amacımız Denizli ‘de fark yaratmaktadır. alternatif sahne olarak çıkmamızın nedeni bünyemizde bulunan 16 ana dal ve bunların alt daldarıyla 20 nin üzerinde farklı sanat disiplinlerini bir araya getirebilen kültür ve sanat politikamız birde bizim moddomuz herkes sanat yapabilir kapılarımız sanatla uğraşan 7. 70 herkese açıyoruz.
İ.Sun : Pandemi sürecini biraz değerlendirir misiniz?
Y.Başbuğ: Pandemi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde’de hemen hemen tüm sektörlerin kan kaybetmesine sebep oldu.kan kaybeden sektörlerin başında bizim gibi  Kültür ve Sanat emekçileride çok etkilendi. Tiyatro  sinemaların ve okulların belli bir süre kapatılması ve belirli yas gruplarının sokağa çıkma kısıtlamalarına takılması bizim sektörü durma noktasına getirdi. Bu süreçte sanat kurumu kapanmak zorunda kaldı . Pamukkale Kültür ve Sanat Atölyesi olarak bizde bu durum’dan etkilendik. Kapalı olduğumuz günlerde sanat üretmeye evlerimizde devam ettik.
İ.Sun: sizce Pandemi süreci Kültür ve Sanatda form  değişlikliğine mi gidiyor.
Y. Başbuğ: bu kaçınılmaz. Pandemi tüm dünya ülkelerini bi dönem  kapılarını kapatığı dönem oldu.Kültür ve Sanat etkileşimi mümkün olmadı . Bu durum ‘da yeni sanat formlarının çıkmasına neden oldu . Sanatsal faaliyetler,daha çok teknolojinin gelişimiyle dijital ortama taşındı. Dersler zoom üzerinden yapıldı. Birtakım etkinliklerde öyle oldu. Ama bu her sanat dalı için olumlu bir sonuç doğurmadı. Örnek vermem gerekirse, tiyatro sanatı seyirciyle buluştuğu anda var ola biliyor.keza sinemada seyirciyle salonda buluşursa bir anlam taşıyor. Umarım bu Pandemi süreci son bulur.ve sanat üretimleri de kaldığı yerden devam eder.
İ.Sun: alternatif sahne başlığını biraz açar mısınız?
Y.Başbuğ: atölye kurulma sürecinde diğer Eğtim kurumları ve akademilerden ders içeriği açısından farklı olma anlayışı doğdu.ilk bakıldığında bizim programımız aynı dersleri içeriyor gibi olsada bizim bir alternatif geliştirmemiz gerekliliği doğdu.atölye hem akademik kadrosuyla hem ders içerikleriyle ve yola çıkış noktamızın en önemli başlığı yediden yetmişe her yaştan insanı kavrayan herkes sanat yapabilir başlığıyla zaten alternatifiz ayrıca derslerimiz dışında  seminerlerimiz herkese ücretsiz
İ.Sun : biraz derslerden ve kadrodan bahseder misiniz?
Y.Başbuğ: derslerimiz daha önce söylediğim gibi alanında uzman kişilerce verilmektedir.okulumuzda sinemadan , Tiyatroya, Kariyer yönetiminde Pantomime, Masal Atölyesinden ,Müziğe, Senaryo  yazarlığından Tiyatro yönetmenliğinine deyin dersler verilmektedir. Atölyemizde 50 fazla öğrenci bu dersler den faydalanmaktadır. Güzel Sanatlar fakültelerinin Tiyatro Oyunculuk bölümlerine hazırlanan öğrencilerimizin  dışında sinema bölümü öğrencilerimizde yazmış oldukları senaryolar ve çekmiş oldukları kısa filmlerle ulusal ve uluslararası yarışmalara katılarak sanşlarını denemektedirler. Bunun dışında okul olarak eli kalem tutan gençleri desteklemek için kısa film yarışması düzenledik.pandemiden dolayı iptal ettiğimiz yarışmayı önümüzdeki yıl tekrarlamayı düşünüyoruz.
Pamukkale Kültür ve Sanat Atölyesine sanat üreten herkesi bekliyoruz.
İ.Sun : bu güzel söyleşi için çok teşekkür ederiz.
Y.Başbuğ: Pamukkale Kültür ve Sanat Atölyesi olarak Değerli vaktinizi bize ayırdığınız için teşekkür ederiz.
reklam