reklam
reklam
hava 24° Yağmur
DOLAR 23,3743 % % 0.5
EURO 25,4507 % % 1.95
GRAM ALTIN 1.480,17 % % 2,01
ÇEYREK A. 2.420,08 % % 2,01
BITCOIN 626.238 % 0.62
reklam
Google News

Çalışan 8 Maaş Tazminat Alabiliyor!

Son Güncelleme :

10 Eylül 2021 - 12:14

/ 16 views kez okundu.
reklam
Çalışan 8 Maaş Tazminat Alabiliyor!
reklam

Yasalarımızda çalışma hayatına ilişkin olarak, işverenlerin yanı sıra işçilerle ilgili de farklı güvenceler yer alıyor. İşten çıkartılan bir işçi gereken şartları yerine getirdiği takdirde işine dönüş yapabiliyor veya işyerinden tazminat alabiliyor.

İŞ KANUNU’NDA BELİRTİLİYOR

4857 sayılı İş Kanunu’nun 18. Maddesinde yer alan ifadede, ‘Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.’şartı bulunuyor.

-İlk olarak, iş sözleşmesinin belirsiz süreli iş sözleşmesi olması gerekiyor.

-İşçi, çalıştığı işyerinde en az 6 ay süreyle çalışmalı şartı bulunuyor.

-İşyerinde en az 30 işçinin çalışır halde olması gerekiyor.

-İşçinin işten sebepsiz yere çıkartılması gerekiyor.

30 GÜN SÜRESİ VAR

Geri dönüş tazminatı alabilmek için gereken tüm şartlar yerine getirildiğinde, 30 gün içerisinde arabulucuya gidilerek geri dönüş tazminatı başvurusunda bulunulması şartı var. Arabulucuya başvurulduğu halde herhangi bir sonuç alınamıyorsa, bu sefer e 2 haftalık sürede iş mahkemesine gidilerek dava açılması gerekiyor.

İşçinin, işe dönüş kararı verildiğinde, mahkemede işçi için çalıştırılmadığı zaman için en çok 4 maaşa kadar boş geçen süre tazminatına hükmedilir. Bunun yanında, işverenin işçiyi işe tekrar başlatmama olasılığına karşılık bir tazminata hükmedebiliyor. Bu durumda tazminat tutarı 8 maaş miktarına kadar yükselmiş oluyor. Davanın sonuçlanmasından sonra 10 gün içerisinde işverene başvuru yapmak gerekiyor.

reklam