

CHP Pamukkale İlçe Başkanlığı tarafından görevi kötüye kullanma suçlarının işlendiği iddiasıyla Denizli Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur. Şikâyetin konusu Pamukkale Belediyesinin Bağbaşındaki Kültür Sanat ve Yaşam Merkezi yapım işi ihalesi ve Aktepe Sosyal Tesisleri yapım işi ihalesi sürecidir.
Bilindiği üzere 2017 yılı Kasım ayında Pamukkale Belediyesince bu ihalelerin verildiği Kontaş İnşaat Ltd. Şirketi, sözleşmedeki 300 ve 330 günlük teslim sürelerinde inşaatı tamamlayamadığı gibi 2019 yılı başlarında inşaatları tamamen bırakıp gitmiştir. Dolayısıyla ilk ihale tarihinden itibaren üç yılı aşkın süre geçmiş olmasına karşın bu inşaatlar tamamlanamamış, Pamukkale halkına beklediği ve hak ettiği hizmet götürülememiştir. Ancak bu süreçte herkesce artık vakayı adiyeden sayılan bu gecikmelerin yanısıra asıl önemli olan ilaveten yüklenici firmaya hak etmediği ve bırakıp gitmesi neticesinde asla da hak edemeyeceği paraların önceden ödenmiş olmasıdır. Edinilen bilgilere göre Belediyenin kendi personeli ve çalışmalarıyla 2019 yılı Ekim sonu itibariyle ulaşıldığı anlaşılan tamamlanma oranlarına karşılık gelen hakkedişler, çok önceden Bağbaşı için 2018 Kasım ayı ve Aktepe için ise 2019 Ocak ayı itibariyle hak edilmeden ödenmiştir.
Mızrak çuvala sığmaz hale gelince yerel seçimden dört gün önce 6.500.000 TL ana para ve ferileri için Ankara 23. İcra Müdürlüğün 2019 / 4470 esas sayılı dosyasıyla da Belediyece yüklenici şirket aleyhine icra takibi yapılmıştır. 23 Ekim 2019 tarihinde bu defa Denizli 4. İcra Müdürlüğünde 1.654.299,91 TL tutarında ikinci bir icra takibi başlatılmıştır. Bu dosyalarda bilindiği kadarıyla alacaklı Belediye lehine her hangi bir tahsilat yapılamamıştır.
Pamukkale Belediyesince yapılan bu işlemlerde hukuka aykırılığın yanı sıra ceza hukuku anlamında suç teşkil eden hususlar bulunduğu anlaşılmaktadır. Zira kamu ihale mevzuatına göre yapım işlerinde idarece yükleniciye yapılacak kesin ödemeler hak ediş raporuna dayalı Ödeme Emri Belgesi ile yapılabilir. Bunun dışında yükleniciye ödeme yapılması ancak, ön ödeme şeklinde usul ve esasları mevzuat ve ihale sözleşmesinde yazılı olması gereken avans yoluyla yapılabilir.
Somut olayda yüklenici şirketçe yapılan işlerin, Bağbaşı için 2018 yılı Kasım ayı ve Aktepe için ise 2019 yılı Ocak ayı itibariyle ödemesi yapılan miktara ulaşmadığı anlaşılmaktadır. Dolayısıyla gerçek olmayan bir hak edişe bağlı olarak fazla ödeme yapılmış ise bunun edimin ifasına fesat karıştırma ve aynı zamanda gerçek dışı belge düzenlenmesi nedeniyle kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği ve hatta üçüncü kişi lehine zimmet suçlarını oluşturacağı düşünülmektedir.
Şayet yüklenici şirkete ön ödeme yapılmış ise ilgili ihale sözleşmesinde buna cevaz verilmemiş olması ve karşılığında teminat alınmamış olması nedeniyle; görevi kötüye kullanma ve hatta üçüncü kişi lehine zimmet suçları oluşacaktır. Şöyle ki;
- Yüklenici ile yapılan sözleşmelerde avans verilebileceği yazılmamıştır. Buna rağmen avans verilmesi görevi kötüye kullanma suçunu oluşturur.
- Velev ki avans verilebileceği sözleşmede yazılı olsa bile yapılan Belediyece icra takibi yapılmak zorunda kalınmasından anlaşıldığı üzere avansa karşılık alınması gereken teminat alınmamıştır. Mevzuata aykırı şekilde teminat alınmadan avans verilmesi görevi kötüye kullanma suçunu oluşturur.
- Verilen avansın ilgili mevzuatta yer alan % 15’lik üst sınırın çok üzerinde olduğu anlaşılmaktadır. Nitekim Belediyece icra takip konusu edilen toplam anapara tutarı olan 8.154.299,91 TL olup toplam sözleşmeler bedelinin (33.80.000,00 TL + 14.440.000,00 TL) % 15’i olan 7.143.000,00 TL’nin oldukça üzerindedir. Mevzuata aykırı şekilde yasal üst sınırın üzerinde avans verilmesi de görevi kötüye kullanma suçunu oluşturur.
Mevcut Pamukkale Belediye Başkanı tarafından yüklenici firmanın sözleşmesi 16 Eylül 2019 tarihinde feshedilmiş, yüklenici şirket hakkında 23.10.2019 tarihinde yeni bir icra takibi yapılmış olmasına karşın; önceki dönem Belediye Başkanı ve diğer ilgililer hakkında idari, cezai ve hukuki yasal yollara müracaat edilmemesinin görevi kötüye kullanma suçunu oluşturduğu açıktır. Belediyeye vergi ödeyen yurttaşların hakkı, korunmalı ve savunulmalıdır.
Dolayısıyla bizler Pamukkale’de yaşayan ve vergi ödeyen yurttaşlar olarak hukuka aykırılıklar varsa bunların hesabının sorulmasını tüm yetkililerden talep ediyoruz. Pamukkale Belediyle Başkanının Aktepe’deki yeni ihale süreciyle ilgili açıklamalarında çözdük dediği hukuki sorunlar ve çözüm şeklinin ne olduğu hakkında kamuoyunu bilgilendirmesini bekliyoruz. Acaba yüklenici firmanın terk edip gitmesinden bu güne kadar geçen süreçte Belediyenin kendi personeliyle bu inşaatlarda yapmış olduğu tamamlama çalışmalarının maliyeti nedir? Belediyenin açtığı icra takiplerinde kamu zararı niteliğindeki alacaklar tahsil edilebilmiş midir? Tüm bu süreçte imzası ve sorumluluğu bulunan Belediye personeli ve idarecileri hakkında ne tür bir işlem tesis edilmiştir? Belediyenin haczedilen malları üzerindeki hacizler kaldırılmış mı, yediemin depolarından bu mallar geri alınabilmiş midir?