

Elliden az çalışanı olan az tehlikeli iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin yükümlülükler 2023 yılı sonuna kadar ertelendi. 2023 yılı beklenmeden kalıcı bir düzenleme için çalışma yapılacak. Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri İşletmecileri Derneği (OSGBDER),işverenin aynı il sınırlarındaki az tehlikeli iş yerlerinde 10’dan az çalışanı olması halinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme zorunluluğu aranmamasını önerdi.
Kanun, iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak üzere iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi istihdam edilmesini ya da bu amaçla kurulmuş bulunan ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden (OSGB) hizmet satın alınmasını öngörüyor. Kanun 50’den az çalışanı olan az tehlikeli iş yerlerinde 1 Temmuz 2020 tarihinde uygulanmaya başlasaydı 1-2 çalışanı bulunan az tehlikeli iş yerlerinin ayda ortalama 150-200 lira, 9 kişi çalıştıran az tehlikeli iş yerlerinin ise ayda 350-400 lira ödeyerek OSGB’lerden hizmet satın almaları gerekecekti.
SERTİFİKA ALAN İŞVEREN PARA ÖDEMİYOR
Kanuna göre, 50’den az çalışanı bulunan az tehlikeli iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin işveren veya işverenin görevlendireceği bir vekil tarafından da yürütülmesi mümkün bulunuyor. Bunun için işveren ya da görevlendireceği bir çalışanın sadece 16 saatlik eğitim alması ve açılan sınavda başarılı olması gerekiyor.
Türkiye’de 50’den az çalışanı bulunan az tehlikeli iş yeri sayısı 1 milyon 80 bin, buralardaki toplam çalışan sayısı da 5 milyon 173 bine ulaşıyor. Ancak, 1 milyonu aşkın iş yeri sahibi veya vekilinden şimdiye kadar sadece 85 bin kişi bu eğitimi aldı. Bunlardan da 53 bin 800’ü başarılı oldu.